Informatii Generale Despre Perusii Comuni

1. Informatii Generale Despre Perusii Comuni

Perusul ondulat (Melopsittacus Undulatus):

Este raspandit in Australia. Lungimea totala a pasarii este de 20-22 cm din care coada este de aproximativ 10 cm; aripa masoara 9 cm. Perusii ondulati traiesc in stoluri care se deplaseaza de la un loc la altul pentru a-si gasi hrana alcatuita in special din semintele plantelor ierboase (diferite graminee si alte plante cu seminte), abundente in stepele intinse australiene. Pe langa diferite seminte mai consuma frunze si verdeturi fragede, muguri ca si unele fructe pe care le ciugulesc. Daca hrana se imputineaza stolurile isi schimba locurile de hranire, mai ales in ajunul perioadei de reproducere, cand se stabilesc in sectoare cu conditii cat mai favorabile. Seara si dimineata se deplaseaza in locurile cu ape, unde se adapa si se scalda. Nici in perioadele de reproducere perechile nu se izoleaza, ci cuibaresc in colonii, in scorburile copacilor.

Depun 4-6 oua in cuiburile amenajate mai ales in arborii de cauciuc cu scorburi. Clocitul (incubatia) dureaza 3 saptamani, timp in care masculul are grija de hranirea femelei, cu hrana pe care o aduce in gusa, ceea ce face ca femela sa paraseasca destul de rar cuibul. Puii zboara din cuib la varsta de 5 saptamani, fiind suficient de dezvoltati pentru a-si insotii parintii.

Cuib pentru reproducere (interior)

Cuib pentru reproducere (exterior)

Colivie cu cuib pentru reproducere atasat

Perusii ondulati sunt pasari dinamice, mobile si mai ales foarte comunicative, emitand permanent sunete de chemare si de comunicare reciproca, care, la nivelul intregului stol capata o rezonanta si o sonoritate ampla si variata, animand mediul inconjurator. Pasarile foarte tinere, tinute separat pot fi invatate sa imite cuvinte in tonalitatile specifice timbrului lor. Acest lucru este posibil dupa repetari dese ale cuvintelor, pronuntate clar si cu intonatie cat mai placuta. Invatarea cuvintelor se face succesiv, mai intai cate o silaba, apoi cate un cuvant si abia ulterior mai multe cuvinte. Desigur insa ca perusii nu pot rivaliza la pronuntarea cuvintelor cu papagali de talie mai mare, care sunt mai buni imitatori.